Prešovský samosprávny kraj dnes začal s opravami výtlkov na cestách

23.03.2010 Prešov

Prešov 23. marca (TASR) – Pracovníci Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) dnes začali s opravami výtlkov na cestách, ktoré vznikli počas zimnej sezóny.
\"V tomto týždni začíname opravovať výtlky na najkritickejších miestach. Ide o diaľničný privádzač v Prešove smerom na Košice. Okrem toho máme výrazne poškodené úseky ciest 1. triedy v oblasti Kežmarku, Svidníka, Prešova a Starej Ľubovne. Početné výtlky registrujeme na cestách 2. triedy č. 575, 559 v okolí Stropkova, Medzilaboriec a Stakčína, ale aj na ďalších komunikáciách 3. tried, \" povedal pre TASR riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák. Dodal, že cestári budú postupne opravovať komunikácie podľa dopravnej dôležitosti a následne budú pokračovať aj na ostatných úsekoch.
Práce na výtlkoch by mali ukončiť do konca júna, v prípade mimoriadne poškodených úsekov sa však môžu predĺžiť až o jeden mesiac. Strojový park SÚC PSK umožňuje do opravy výtlkov denne zapojiť 160 zamestnancov, ktorí sú rozdelení do 25 pracovných čiat.
Podľa Kozáka limitujúcim faktorom na opravu povrchov ciest je počasie, pretože technológia umožňuje aplikovať obaľované zmesi len pri teplotách nad päť stupňov Celzia. Poškodenie ciest spôsobuje najmä kolísanie teplôt počas dňa, kedy dochádza k zamŕzaniu a odmrazovaniu vozoviek, čo v konečnom dôsledku vedie k zvýšenej tvorbe výtlkov.
Výdavky SÚC PSK na nákup obaľovanej zmesi v minulom roku dosiahli 450.000 eur, pričom cestári museli opraviť takmer 50.000 m2 povrchu. Na základe prvých monitoringov Kozák predpokladá, že počas tejto zimnej sezóny bolo poškodených viac ciest ako v predošlom roku. Odhaduje, že náklady na nákup materiálu sa budú pohybovať na úrovni 470.000 eur.
\"To je však len nákup materiálu, k tomu musíme ešte pripočítať vlastné náklady na opravu. Čo môže byť ďalších 350.000 eur, \" spresnil Kozák. Kvalifikovanejší rozsah škôd bude možné stanoviť až po podrobných jarných prehliadkach ciest.
Správa a údržba ciest PSK má na letnú a zimnú údržbu pre rok 2010 schválený rozpočet vo výške 15 miliónov eur. Na území Prešovského kraja spravuje 2438 kilometrov ciest 2. a 3. triedy.
 

Vyberte región